close
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
23
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΜΑΛΑΜΑΤΗ, ΜΑΛΑ, ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ, ΜΑΤΙΝΑ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ

ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

(0590) Σαμαρόπετρα Κυρ Γιάννη 75cl

(0590) Σαμαρόπετρα Κυρ Γιάννη 75cl

Λευκά

ΤΙΜΗ: 10,61
0590
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ Ή ΚΙΒΩΤΙΟΥΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ
 
Bookmark and Share
Προσθήκη στη Wishlist

Μέγεθος: 750 ml

Σοδειά : 2016


Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά

Όνομα
Σαμαρόπετρα

Τύπος
Λευκός Ξηρός

Κατηγορία
ΠΓΕ Φλώρινας

Προέλευση
Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στη Σαμαρόπετρα και αμπελώνες συνεργαζόμενων αμπελουργών του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας

Ποικιλιακή σύνθεση
Ροδίτης 50% και Sauvignon Blanc 50%

Ωρίμανση
Οι οίνοι βάσης εξελίσσονται για 2,5 μήνες, με την διαδικασία των αναδεύσεων σε ελαφριές οινολάσπες.

Δυνατότητα Παλαίωσης
2 έτη

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι ποικιλίες Ροδίτης και Sauvignon Blanc προέρχονται από ορεινούς αμπελώνες του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου με στρεμματική απόδοση που κυμαίνεται από 600-800 κιλά ανά στρέμμα. Τα εδάφη των αμπελώνων είναι αμμώδη και συμβάλλουν στην παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, που όμως γίνεται ηπιότερο από την παρουσία των τεσσάρων λιμνών, ευνοώντας την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών.

Συγκεκριμένα τα αμπελοτεμάχια Ροδίτη διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: (α) αυτά που έχουν υψηλό βλαστικό τοίχος και έχουν δυνατότητα στάγδην άρδευσης, που παράγουν σταφύλια με έντονα αρώματα, καλή τεχνολογική ωρίμανση και ισορροπία μεταξύ αλκοόλης και οξύτητας, και (β) αυτά που έχουν χαμηλό βλαστικό τοίχος, μικρή απόσταση μεταξύ του εδάφους και των βραχιόνων του πρέμνου και χωρίς δίκτυο στάγδην άρδευσης, που δίνουν χαμηλά φορτία σταδιακής και όψιμης ωρίμανσης που χαρακτηρίζονται από οξυδερκή οξύτητα και όγκο στόματος ικανό να δώσει λευκά κρασιά παλαίωσης. 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην οινοποίηση εφαρμόζεται προζυμωτική  εκχύλιση  μερικώς στο Ροδίτη και σε όλη την ποσότητα του Sauvignon Blanc.  Για την τεχνική αυτή επιλέγονται τα σταφύλια με το πλουσιότερο δυναμικό αρωμάτων και κυρίως αυτά με την μεγαλύτερη οξύτητα. Στόχος αυτής της τεχνικής  είναι να ευνοηθεί το πέρασμα όσο το δυνατόν περισσότερων πρόδρομων αρωματικών ενώσεων από το φλοιό της ράγας στο γλεύκος, όπου στη συνέχεια θα μεταβολιστούν από επιλεγμένες ζύμες σε αρωματικές ενώσεις. Ακολουθεί στατική απολάσπωση του γλεύκους, η διάρκεια της οποίας καθορίζεται από την ποιότητα της πρώτης ύλης ( όσο πιο ανώριμη, τόσο πιο διαυγής θα οδηγηθεί  για ζύμωση ο μούστος ).  Η θερμοκρασία της ζύμωσης είναι 16-18°C και λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το τελευταίο μέρος της οινοποίησης που καθορίζει τη λιπαρότητα του χαρμανιού, είναι το διάρκειας δύο μηνών batonnage  σε ελαφριές οινολάσπες με τη βοήθεια ενζύμων

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

H Σαμαρόπετρα είναι ένα κρασί με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα. Στη μύτη είναι πολύπλοκο, με αρώματα λευκών λουλουδιών, λευκόσαρκου ροδάκινου πάνω σε φόντο μάνγκο και πυξαριού. Το στόμα είναι φρέσκο, με καλή οξύτητα, νευρικό και κομψό που στη συνέχεια εξισσοροπείται από μια στρογγυλή λιπαρότητα.  Ο «απόηχος» της γευστικής δοκιμής είναι μία αισθητή φρουτώδης αρωματική επιστροφή.  Η διάρκεια της επίγευσης υποστηρίζει τις γεύσεις των ζυμαρικών και των θαλασσινών  χωρίς να τις υπερκαλύπτει.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κινέζικο τηγανιτό
γλυκόξινο
Ταυλανδέζικο κάρρυ
Πικάντικο
ΛΑΔΕΡΑ
Γεμιστά
Φασολάκια
Λευκά
Μπάμιες
Λευκές, Με ντομάτα, Με ντομάτα & κοτόπουλο
Ντολμάδες με ρύζι
ΠΙΤΕΣ
Με χόρτα
Με τυριά
Αλμυρές, Γλυκιές
ΣΑΛΑΤΕΣ
Ωμών λαχανικών
Απλές, Ανάμεικτες
Βραστών χορταρικών
ΤΥΡΙΑ
Αλμυρά
Λευκά, Κίτρινα
Ώριμα κρεμώδη - λιπαρά
Λευκά
Σαγανάκι
Κίτρινα αλμυρά
Σχάρας
Χαλούμι, Φορμαέλα
ΨΑΡΙΑ
Άπαχα
Μαγειρευτό: Λευκή σάλτσα
Λιπαρά
Σχάρας, Μαγειρευτά: Λευκή σάλτσα
Καπνιστά
Σολωμός
Τηγανιτά
Λευκά, Κόκκινα (μπαρμπούνια)
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Λευκά
Λαχανικά, Θαλασσινά
ΟΣΤΡΑΚΟΔΕΡΜΑ
Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακός
Βραστά, Στη σχάρα
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Κοτόπουλο
Στον ατμό, Στο φούρνο, Φιλέτο στη σχάρα
Γαλοπούλα
Στον ατμό, Στο φούρνο, Φιλέτο στη σχάρα
ΣΟΥΠΕΣ
Ψαρικών
Λευκές, Με ντομάτα, Με αυγολέμονο
Λαχανικών
Λευκές, Με ντομάτα
ΦΡΟΥΤΑ
 
ΣΥΝΟΔΕΨΤΕ ΜΕ Χτένια ριζότο
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard