close
ΜΑΡΤΙΟΥ
24
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΙΑ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΓΟΛΗΣ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ

(0589) Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 75cl

(0589) Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 75cl

Κόκκινα

Ποικιλία: Ξινόμαυρο
ΤΙΜΗ: 16,73
0589
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ Ή ΚΙΒΩΤΙΟΥΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ
 
Bookmark and Share
Προσθήκη στη Wishlist

Μέγεθος: 750 ml

Σοδειά : 2013


Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά

Τύπος
Ερυθρός Ξηρός

Κατηγορία
ΠΟΠ Νάουσα

Προέλευση
Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στο Γιανακοχώρι.

Ποικιλιακή σύνθεση
Ξινόμαυρο (παλαιά κλήματα).

Ωρίμανση
16 μήνες παλαίωση σε δρύινα βαρέλια 225lit και 500lit για το 90% του χαρμανιού. Το 10% εξελίσσεται σε δεξαμενή.  Αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες.

Δυνατότητα Παλαίωσης
10-15 έτη

Χαρακτήρας
Μοναδική αρωματική πολυπλοκότητα με διακριτή οξύτητα και πλούσιες τανίνες. Απόχρωση βύσσινου, μπουκέτο με νότες κόκκινων φρούτων και καπνού, μακρά επίγευση με συνειρμούς τρούφας.
                                              
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος αποτελεί ένα μωσαικό ποικίλων τύπων με μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για  το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 33 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Για τη Ράμνιστα επιλέγονται ξινόμαυρα από τεμάχια ελαφριά αμμοπηλώδη με σχετικά χαμηλό pΗ.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η διαλογή του Ξινόμαυρου αποτελεί πολύ σημαντικό σημείο για την ποιότητα του τελικού προιόντος, αφού εκτός από τη μεγάλη ευαισθησία στο βοτρύτη, η ποικιλία έχει κάποιες χρονιές σεβαστά ποσοστά ραγών όχι καλά χρωματισμένων. Για το λόγο αυτό, η διαλογή ξεκινάει από το αμπέλι και ολοκληρώνεται στις δύο τράπεζες διαλογής πριν την πλήρωση των δεξαμενών.

Στην πρώτη ύλη της Ράμνιστας ασκούμε περίοδο προζυμωτικής εκχύλισης 6 ημερών. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης των δεξαμενών δεν ξεπερνούν τους 25°C, ενώ το 70% της πρώτης ύλης ζυμώνει σε κλασσικούς οινοποιητές και το 30% σε ανοιχτές δεξαμενές εφοδιασμένες με αυτόματο έμβολο (pigeage).

Το 20% του κρασιού πραγματοποιεί την μηλογαλακτική ζύμωση στα βαρέλια. Τα υποψήφια συστατικά του χαρμανιού Ράμνιστα παντρεύονται τον 5-6 μήνα παλαίωσης τους, με συνολικό χρόνο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια 16 μήνες. Τα βαρέλια είναι γαλλικής και αμερικάνικης ξυλείας με ποσοστό νέου ξύλου μόνο 25% και ποσοστό βαρελιών 500lit 20%.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πρόκειται για ένα σύνθετο γευστικά και αρωματικά κρασί, που γευστικά βασίζεται στη διαπεραστική οξύτητα, με τις ταννίνες να ξεδιπλώνονται στο τελείωμα του στόματος. Το σύνολο εγγυάται μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, με τη μακριά επίγευση να ζητά εκλεπτυσμένους γαστρονομικούς συνδυασμούς. Η μύτη σε νεαρή ηλικία δίνει νότες ντομάτας αποξηραμένης, κόκκινων φρούτων και πραλίνας, ενώ μετά από χρόνια χαρίζει ένα σύνθετο μπουκέτο πυρήνα ελιάς, δέρματος, τρούφας,  βρεγμένης γής και στόμα με ισορροπημένη οξύτητα και μαλακότερες ταννίνες.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
ΚΡΕΑΣ
Αρνί
Στη σούβλα, Στο φούρνο, Παϊδάκια σχάρας, Κατσαρόλα κοκκινιστό, Κεμπάπ
Κυνήγι
Στο φούρνο, Στη σχάρα, Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα)
Λουκάνικα
Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα)
Μοσχάρι
Στο φούρνο (Roast Beef), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Φιλέτο ή Μπριζόλα στη σχάρα
 
ΣΥΝΟΔΕΨΤΕ ΜΕ Ιμάμ με αρνάκι
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard