close
ΜΑΡΤΙΟΥ
23
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ

(0579) Παράγκα Κυρ Γιάννη 75cl

(0579) Παράγκα Κυρ Γιάννη 75cl

Κόκκινα

Ποικιλία: Merlot
ΤΙΜΗ: 8,30
0579
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ Ή ΚΙΒΩΤΙΟΥΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ
 
Bookmark and Share
Προσθήκη στη Wishlist

Μέγεθος: 750 ml

Σοδειά : 2016


Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά

Όνομα
Παράγκα

Τύπος
Ερυθρός Ξηρός

Κατηγορία
Π.Γ.Ε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Προέλευση
Επιλεγμένοι αμπελώνες συνεργαζόμενων αμπελουργών της Βορείου Ελλάδας.

Ποικιλιακή σύνθεση
Merlot 50%, Ξινόμαυρο 25%, Syrah 25%

Ωρίμανση
8 μήνες σε δεξαμενή και 1 μήνα αναγωγική παλαίωση στη φιάλη.

Δυνατότητα Παλαίωσης
5 έτη

Xαρακτήρας
Ελαφρύ και πικάντικο με δροσιστική οξύτητα και ήπια τανικότητα. Απλό και καθημερινό, ταιριάζει υπέροχα με ζυμαρικά, λαδερά και χορτοφαγία, αλλά και ψητά κρέατα 

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Το Ξινόμαυρο προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες του Αμυνταίου ενώ το Merlot και το Syrah από επιλεγμένους αμπελώνες του Νομού Φλωρίνης. Οι αμπελώνες βρίσκονται στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 600 -700 μ. Τα εδάφη τους είναι αμμώδη και φτωχά συμβάλλοντας στην παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Στην περιοχή το μικροκλίμα χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, που όμως γίνεται ηπιότερο από την παρουσία των τεσσάρων λιμνών.  H μεγάλη διάρκεια του βιολογικού κύκλου των αμπελιών όπως και η σημαντική θερμοκρασιακή διαφορά ημέρας-νύχτας, κατά την διάρκεια της περιόδου ωρίμανσης είναι δύο ακόμα σημαντικοί παράγοντες που καθιστούν την περιοχή του Αμυνταίου ικανή για την παραγωγή αρωματικών οίνων. 
Η ανθρώπινη παρέμβαση σε αμπελουργικό επίπεδο επικεντρώνεται σε δύο άξονες: στην  αύξηση, όπου κρίνεται απαραίτητο, της ωφέλιμης φυλλικής επιφάνειας με την βοήθεια νέων υποστηλώσεων και τα μικρά αλλά και συχνά ποτίσματα στη φάση ωρίμανσης, όταν το απαιτεί η χρονιά. O στόχος είναι οι ποικιλίες του χαρμανιού, εκτός από την έντονη έκφραση των τυπικών αρωμάτων τους, να διαθέτουν μία ολοκληρωμένη φαινολική ωρίμανση.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εφαρμόζεται  προζυμωτική  εκχύλιση σε άσπαστο σταφύλι, σε θερμοκρασία 12°C και παρουσία αδρανούς αερίου, η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 2-5 ημερών ανάλογα με την ποιότητα της πρώτης ύλης. Η θερμοκρασία ζύμωσης είναι 20-22°C. Η ποιότητα της φαινολικής  ωρίμανσης της πρώτης ύλης  και δη των γιγάρτων είναι αυτή που καθορίζει την διάρκεια παραμονής του ζυμούμενου γλεύκους με τα στέμφυλα (όσο πιο ανώριμη τόσο αποφεύγεται η μακρόχρονη παραμονή).  Προκειμένου να ισορροπηθεί η υψηλή οξύτητα του Ξινόμαυρου, επιδιώκουμε την αύξηση της λιπαρότητας με την εκτέλεση batonnage των ελαφρών οινολασπών, για το πεντάμηνο Νοεμβρίου - Μαρτίου, με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα.  Το χαρμάνι δεν υφίσταται εξέλιξη σε δρύινο βαρέλι, παρά μόνο σε δεξαμενές, όπου όμως στοχεύουμε στην αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του βαρελιού μέσω της εφαρμογής μικροοξυγονώσεων. Η επιτέλεση της μηλογαλακτικής ζύμωσης γίνεται εσκεμμένα στο 50% του όγκου του χαρμανιού προς τις αρχές της Άνοιξης.  Tο κρασί εμφιαλώνεται και ηρεμεί στη φιάλη για 1-2 μήνες.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το κρασί Παράγκα συνδυάζει μοναδικά τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah. Το χρώμα του είναι έντονα κόκκινο, ενώ το μπουκέτο του είναι πολύπλοκο  και θυμίζει  βατόμουρο με νότες πράσινου πιπεριού. Η γεύση του είναι ελαφριά, με όγκο, στρογγυλό και κυρίαρχη η οξύτητα που εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση.  Η ταννικότητα είναι ήπια, αλλά δίνει στο κρασί την αίσθηση ενός σμιλευμένου όμορφου σώματος  στο στόμα.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
ΑΠΕΡΙΤΙΦ
ΚΡΕΑΣ
Λουκάνικα
Στη σχάρα
Μοσχάρι
Burgers στη σχάρα, Κεφτέδες τηγανητοί
Χοιρινό
Στη σούβλα, Στο φούρνο, Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Φιλέτο ή Μπριζόλα στη σχάρα
ΟΣΠΡΙΑ
Φασόλια, Ρεβύθια
Με ντομάτα
Φακές
Βραστές, Μαγειρευτές
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Κοτόπουλο
Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Burgers στη σχάρα, Κεφτέδες τηγανητοί
ΦΡΟΥΤΑ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Με ντομάτα
Λαχανικά, Θαλασσινά, Οστρακόδερμα, Κιμά, Με κρέας (μανέστρα)
ΛΑΔΕΡΑ
Μπάμιες
Με ντομάτα & κοτόπουλο
ΠΙΤΕΣ
Με τυριά
Γλυκιές
Με κρέας
ΤΥΡΙΑ
Ώριμα κρεμώδη - λιπαρά
Λευκά, Κίτρινα
ΨΑΡΙΑ
Άπαχα
Μαγειρευτό: Με ντομάτα
Λιπαρά
Μαγειρευτά: Με ντομάτα
Με πρωτεϊνη
Σχάρας: Σολωμός, Τόνος
Καπνιστά
Σολωμός, Χέλι
 
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard