close
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
19
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ

(2053) Κτήμα Κυρ Γιάννη 75cl

(2053) Κτήμα Κυρ Γιάννη 75cl

Κόκκινα

ΤΙΜΗ: 11,97
2053
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ Ή ΚΙΒΩΤΙΟΥΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ
 
Bookmark and Share
Προσθήκη στη Wishlist

Σοδειά : 2014

Μέγεθος: 750 ml

Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά

Όνομα:      Κτήμα Κυρ-Γιάννη 2012

Τύπος:  Ερυθρός ξηρός

Κατηγορία: ΠΓΕ Ημαθία

Προέλευση: Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιανακοχώρι

Ποικιλιακή σύνθεση:  Ξινόμαυρο 50%, Merlot 30%, Syrah 20%

Ωρίμανση:      14 μήνες σε βαρέλια 225 και 500 λίτρων. Περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες           

Δυνατότητα παλαίωσης:           10-12 έτη

Χαρακτήρας:   Ισορροπημένη γεύση με υψηλή συγκέντρωση γευστικών συστατικών, που συνδυάζει αρμονικά την τυπική έκφραση των ποικιλιών του χαρμανιού. Ένα κρασί που συνεχίζει μια μεγάλη παράδοση και συνοδεύει άριστα μια ευρύτατη γκάμα πιάτων με βάση το κρέας.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει ποικιλόμορφη ασβεστώδη και αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.

Ειδικότερα, για το Γιανακοχώρι έχουν επιλεχθεί εκείνα τα τεμάχια Ξινόμαυρου, Merlot και Syrah που εξασφαλίζουν ένα έντονο αρωματικό χαρακτήρα αυτών των ποικιλιών (ελαφριάς σύστασης εδάφη, υψηλή φυλλική επιφάνεια, πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας, αποδόσεις 900-1000kg/στρέμμα).

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πρώτη ύλη περνάει από αυστηρό έλεγχο στην τράπεζα διαλογής αφού πρώτα έχει μείνει για μία νύχτα σε θάλαμο ψύξης. Ακολουθεί μία φάση προζυμωτικής εκχύλισης 3-4 ημερών, στους 10-12°C, απουσία οξυγόνου, για την κάθε ποικιλία χωριστά. Επειδή, ο στόχος αυτού του κρασιού είναι η ανάδειξη του αρωματικού προφίλ των ποικιλιών, οι ράγες οδηγούνται στις δεξαμενές αποβοστρυχωμένες μεν, άσπαστες δε. Ολόκληρη η ποσότητα Ξινόμαυρου, Merlot και Syrah ζυμώνει στους 22-26°C, ενώ το τράβηγμά της από τα στέμφυλα γίνεται 5 μέρες μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης.

Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές inox. Σημαντικό σημείο για την εξέλιξη του χαρμανιού είναι ότι το «πάντρεμα» των οίνων βάσης γίνεται τον έκτο μήνα της παλαίωσης στην κάβα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αλκοολικός βαθμός:    14,5 %

Πτητική Οξύτητα: 0,64 g/lit

Ολική οξύτητα:            5,7 g/lit                                 

pH:3,48          

Σάκχαρα: 3,3 g/lit

Ελεύθερα/Ολικά θειώδη: 24/87 mg/lit

                              

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Έντονα αρώματα κερασιού και φράουλας σε φόντο ξερών φρούτων και βανίλιας. To στόμα, στρογγυλό και μαλακό, χαρίζει φρουτώδη αρώματα, που εναλλάσσονται με τις νότες από το βαρέλι καθώς το κρασί εξελίσσεται στο ποτήρι. Η τονισμένη οξύτητα στηρίζει την αρωματική πολυπλοκότητα και υπογραμμίζει τις νότες μπαχαρικών του Syrah που προσθέτουν ένταση στο παρατεταμένο τελείωμα.

 

 

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
ΚΡΕΑΣ
Αρνί
Στη σούβλα, Στο φούρνο, Παϊδάκια σχάρας, Κατσαρόλα κοκκινιστό, Κατσαρόλα κάρρυ, Κεμπάπ
Κυνήγι
Στη σχάρα, Κατσαρόλα (λευκή σάλτσα), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα)
Λουκάνικα
Στη σχάρα, Κατσαρόλα (λευκή σάλτσα), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα)
Μοσχάρι
Στο φούρνο (Roast Beef), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Burgers στη σχάρα, Κεφτέδες τηγανητοί, Φιλέτο ή Μπριζόλα στη σχάρα
Χοιρινό
Στη σούβλα, Στο φούρνο, Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Φιλέτο ή Μπριζόλα στη σχάρα
ΠΙΤΕΣ
Με κρέας
ΤΥΡΙΑ
Ώριμα κρεμώδη - λιπαρά
Λευκά, Κίτρινα
Μπλέ τυριά
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Με ντομάτα
Κιμά, Με κρέας (μανέστρα)
ΟΣΠΡΙΑ
Φακές
Μαγειρευτές
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Κοτόπουλο
Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Burgers στη σχάρα, Κεφτέδες τηγανητοί
ΨΑΡΙΑ
Με πρωτεϊνη
Σχάρας: Σολωμός, Τόνος
Καπνιστά
Σολωμός, Χέλι
 
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard