close
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
24
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΖΩΣΙΜΑΣ, ΖΩΣΙΜΙΝΑ, ΞΕΝΗ, ΞΕΝΙΑ, ΞΕΝΟΣ, ΞΕΝΙΟΣ, ΦΙΛΩΝΑΣ, ΦΙΛΩΝ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ

(2159) Καλή Ρίζα Κυρ Γιάννη 75cl

(2159) Καλή Ρίζα Κυρ Γιάννη 75cl

Κόκκινα

Ποικιλία: Ξινόμαυρο
ΤΙΜΗ: 12,59
2159
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ Ή ΚΙΒΩΤΙΟΥΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ
 
Bookmark and Share
Προσθήκη στη Wishlist

Μέγεθος: 750 ml

Σοδειά : 2014


Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά

Τύπος
Eρυθρός ξηρός

Κατηγορία
ΠΟΠ Αμυνταίου

Προέλευση
Αμπελώνες ομάδας παραγωγών του Αγίου Παντελεήμονα στη ζώνη ΠΟΠ  Αμυνταίου.

Ποικιλιακή σύνθεση
100% Ξινόμαυρο Αμυνταίου από παλαιά κλήματα.

Ωρίμανση
O οίνος βάσης εξελίσσεται για 14 μήνες με την διαδικασία των αναδεύσεων σε ελαφριές οινολάσπες σε γαλλικά βαρέλια 2ης και 3ης χρονιάς.
Περαιτέρω αναγωγική παλαίωση για 1 χρόνο στη φιάλη.

Δυνατότητα παλαίωσης
5-8 έτη

Χαρακτήρας
Zωντανό κόκκινο χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα, όγκος και πολύπλοκος αρωματικός χαρακτήρας στο στόμα, δροσιστική οξύτητα, μακρά επίγευση. Συνοδεύει υπέροχα κρέατα με πικάντικες κόκκινες σάλτσες, ριζότο με άγρια μανιτάρια.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μ. και υπάγονται στο Δήμο Αγ. Παντελεήμονα εντός των ορίων της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Αμυνταίου. Το μικρόκλιμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, ενώ η παρουσία τεσσάρων λιμνών στην περιοχή δημιουργεί ένα ήπιο ηπειρωτικό κλίμα που ευνοεί ιδιαίτερα την καλλιέργεια της ποικιλίας του Ξινόμαυρου. Tα εδάφη είναι αμμώδη και φτωχά, προσφέροντας τη δυνατότητα για παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Τα σταφύλια προέρχονται από κλήματα 60 ετών (''παλιά κούτσουρα''), των οποίων η απόδοση δεν ξεπερνά τα 600 κιλά ανά στρέμμα. Τα αμπελοτόπια επιλέχθηκαν με κριτήρια το έδαφος, την υγεία των κλημάτων και την ικανότητά τους να φτάνουν σε πολύ καλή ωριμότητα.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το γλεύκος προέρχεται κατά 100% από Ξινόμαυρο της περιοχής του Αμυνταίου. Η επιλογή των σταφυλιών έγινε κατά τον τρύγο με βάση την ηλικία αλλά και την τεχνολογική ωριμότητά τους, δηλαδή την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, φαινόλες και οξέα. Αμέσως μετά την παράδοσή τους στο οινοποιείο, τα σταφύλια ψύχθηκαν στους 8-10 οC. Ακολούθησε αποβοστρύχωση και εκραγισμός και στη συνέχεια προζυμωτική κρυοεκχύλιση για περίοδο 6 ημερών σε θερμοκρασία 10 οC, με σκοπό την εκχύλιση εντονότερου χρώματος και περισσότερων αρωμάτων. Η αλκοολική ζύμωση είχε διάρκεια 2 εβδομάδες, ενώ ακολούθησε μεταζυμωτική εκχύλιση μίας εβδομάδας. Αμέσως μετά, το κρασί οδηγήθηκε για την ωρίμανσή του στα βαρέλια, όπου παρέμεινε για 14 μήνες. Στο διάστημα αυτό, το κρασί υπέστη μηλογαλακτική ζύμωση, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ωρίμανσης γινόταν ελαφριά ανάδευση των οινολασπών (batonnage). Στη συνέχεια, το κρασί εμφιαλώθηκε και παρέμεινε στη φιάλη για 1 ακόμα χρόνο.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Καλή Ρίζα 2009 είναι ένα κρασί με ζωηρό κόκκινο χρώμα. Στη μύτη εντυπωσιάζει η ένταση και η πολυπλοκότητα των αρωμάτων κόκκινων φρούτων, τυπική του Ξινόμαυρου της περιοχής του Αμυνταίου. Το στόμα είναι γεμάτο, με όγκο και αρωματικό πλούτο, που εξισορροπείται από τη ζωηρή οξύτητα και υπογραμμίζεται από την επίγευση, η οποία είναι μακρά και φρουτώδης.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
ΚΡΕΑΣ
Αρνί
Στη σούβλα, Στο φούρνο, Παϊδάκια σχάρας, Κατσαρόλα κοκκινιστό, Κατσαρόλα κάρρυ, Κεμπάπ
Κυνήγι
Στο φούρνο, Στη σχάρα, Κατσαρόλα (λευκή σάλτσα), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα)
Λουκάνικα
Στη σχάρα, Κατσαρόλα (λευκή σάλτσα), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα)
Μοσχάρι
Στο φούρνο (Roast Beef), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Burgers στη σχάρα, Κεφτέδες τηγανητοί, Φιλέτο ή Μπριζόλα στη σχάρα
Χοιρινό
Στη σούβλα, Στο φούρνο, Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Φιλέτο ή Μπριζόλα στη σχάρα
ΠΙΤΕΣ
Με κρέας
ΤΥΡΙΑ
Ώριμα κρεμώδη - λιπαρά
Λευκά, Κίτρινα
Μπλέ τυριά
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Με ντομάτα
Κιμά, Με κρέας (μανέστρα)
ΟΣΠΡΙΑ
Φακές
Μαγειρευτές
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Κοτόπουλο
Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Burgers στη σχάρα, Κεφτέδες τηγανητοί
ΨΑΡΙΑ
Με πρωτεϊνη
Σχάρας: Σολωμός, Τόνος
Καπνιστά
Σολωμός, Χέλι
 
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard