close
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
20
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΔΕΝΑΧΙΣ, ΔΕΝΑΧΙΔΑ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ

(0667) Γιανακοχώρι "Last Vintage" Κυρ Γιάννη 75cl

(0667) Γιανακοχώρι "Last Vintage" Κυρ Γιάννη 75cl

Κόκκινα

Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Merlot
ΤΙΜΗ: 10,11
0667
Bookmark and Share
Προσθήκη στη Wishlist

Μέγεθος: 750 ml

Σοδειά : 2010


Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά

Όνομα :

Γιανακοχώρι 

Τύπος:

Ερυθρός Ξηρός

Κατηγορία:

Τοπικός Ημαθίας

Προέλευση:

Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στο Γιανακοχώρι                                              

Ποικιλιακή σύνθεση:

Merlot 60% και Ξινόμαυρο 40%                                                                                

Ωρίμανση:

12 μήνες σε βαρέλια 225lit και 500lit- περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη

μήνες   

Δυνατότητα Παλαίωσης:

10-12 έτη

Χαρακτήρας:

Ισορροπημένη γεύση με υψηλή συγκέντρωση γευστικών συστατικών που συνδυάζει αρμονικά την τυπικότητα του Ξινόμαυρου και του Μerlot  Ένα καταξιωμένο χαρμάνι που συνοδεύει άριστα σχεδόν κάθε γαστρονομική επιλογή                          

 

                                                             

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου.  Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία.  Το έδαφος έχει ποικιλόμορφη ασβεστώδη και αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό.  Για  το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.

Ειδικότερα, για το Γιανακοχώρι έχουν επιλεχθεί εκείνα τα τεμάχια Ξινόμαυρου και Merlot που εξασφαλίζουν ένα έντονο αρωματικό χαρακτήρα αυτών των ποικιλιών (ελαφριάς σύστασης εδάφη, υψηλή φυλλική επιφάνεια, πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας, αποδόσεις 900-1000kg/στρέμμα).  Μόνο το 30% της πρώτης ύλης του Merlot προέρχεται από αμπελοτεμάχια με υψηλή και άρτια φαινολική ωρίμανση

 

 

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πρώτη ύλη δέχεται αυστηρό έλεγχο στην τράπεζα διαλογής αφού πρώτα έχει διανυκτερεύσει σε θάλαμο ψύξης.  Ακολουθεί μία φάση προζυμωτικής εκχύλισης 3-4 ημερών, στους 10-12°C, σε αντιοξειδωτικό περιβάλλον, για την κάθε ποικιλία χωριστά. Επειδή, ο στόχος αυτού του κρασιού είναι η ανάδειξη του αρωματικού προφίλ των ποικιλιών, οι ράγες οδηγούνται στις δεξαμενές αποβοστρυχωμένες μεν, άσπαστες δε.  Επίσης, με εξαίρεση το Merlot μεγάλης φαινολικής περιεκτικότητας που ζυμώνει σε θερμοκρασία 29-30°C, όλη η υπόλοιπη ποσότητα Merlot και Ξινόμαυρο ζυμώνει στους 22°C και παράλληλα το «τράβηγμα» της από τα στέμφυλα γίνεται προ του τέλους της αλκοολικής ζύμωσης.

Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές inox  και στη συνέχεια οι οίνοι βάσης μεταγγίζονται σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια (25% αυτών είναι χωρητικότητας 500lit), με ποσοστό νέου ξύλου μόνο 20%.  Σημαντικό σημείο για την εξέλιξη του χαρμανιού είναι ότι το «πάντρεμα» των οίνων βάσης γίνεται τον έκτο μήνα της δωδεκάμηνης παλαίωσης στην κάβα

 

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο αρμονικός συνδυασμός του κοσμοπολίτικου Merlot  με το ευγενικό ντόπιο Ξινόμαυρο έδωσε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κρασί υψηλών απαιτήσεων. Το Γιανακοχώρι χαρακτηρίζεται από πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων (σμέουρα), πάνω σε φόντο από νότες ντομάτας. 

Το 2011 έδωσε Ξινόμαυρα ώριμα, ισορροπημένα και με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Αυτή η εξαιρετική σοδειά, η εικοστή για το Γιανακοχώρι, θα ονομάζεται Last Vintage. Με αυτήν ολοκληρώνεται η πορεία ενός κρασιού και ταυτόχρονα σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας εποχής. Ίσως στην καλύτερη στιγμή του, το Γιανακοχώρι βρίσκει τη θέση του στο κέντρο της ιστορίας του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, καινοτομεί, και αλλάζοντας παραμένει κλασικό. Από την επόμενη σοδειά, με φρέσκια εμφάνιση, το ίδιο χαρμάνι θα επιστρέψει ως «Κτήμα Κυρ-Γιάννη», έτοιμο να δημιουργήσει νέες γενιές φίλων του Ξινόμαυρου εντός και εκτός συνόρων.

 

 

 

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
ΚΡΕΑΣ
Αρνί
Στη σούβλα, Στο φούρνο, Παϊδάκια σχάρας, Κατσαρόλα κοκκινιστό, Κατσαρόλα κάρρυ, Κεμπάπ
Κυνήγι
Στο φούρνο, Στη σχάρα, Κατσαρόλα (λευκή σάλτσα), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα)
Λουκάνικα
Στη σχάρα, Κατσαρόλα (λευκή σάλτσα), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα)
Μοσχάρι
Στο φούρνο (Roast Beef), Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Burgers στη σχάρα, Κεφτέδες τηγανητοί, Φιλέτο ή Μπριζόλα στη σχάρα
Χοιρινό
Στη σούβλα, Στο φούρνο, Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Φιλέτο ή Μπριζόλα στη σχάρα
ΠΙΤΕΣ
Με κρέας
ΤΥΡΙΑ
Ώριμα κρεμώδη - λιπαρά
Λευκά, Κίτρινα
Μπλέ τυριά
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Με ντομάτα
Κιμά, Με κρέας (μανέστρα)
ΟΣΠΡΙΑ
Φακές
Μαγειρευτές
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Κοτόπουλο
Κατσαρόλα (κόκκινη σάλτσα), Burgers στη σχάρα, Κεφτέδες τηγανητοί
ΨΑΡΙΑ
Με πρωτεϊνη
Σχάρας: Σολωμός, Τόνος
Καπνιστά
Σολωμός, Χέλι
 
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard