close
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
21
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΑ

 

(0646) Γιανακοχώρι Κυρ Γιάννη 3lt

Κόκκινα

Ποικιλία: Merlot
ΤΙΜΗ: 59,52
0646
Bookmark and Share
Προσθήκη στη Wishlist

Μέγεθος: 3lt

Σοδειά : 2009


Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά

Όνομα
Γιανακοχώρι

Τύπος
Ερυθρός Ξηρός

Κατηγορία
Τοπικός Ημαθίας

Προέλευση
Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στο Γιανακοχώρι

Ποικιλιακή σύνθεση
Merlot 60% και Ξινόμαυρο 40%

Ωρίμανση
12 μήνες σε βαρέλια 225lit και 500lit- περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες

Δυνατότητα Παλαίωσης
10-12 έτη

Χαρακτήρας
Ισορροπημένη γεύση με υψηλή συγκέντρωση γευστικών συστατικών που συνδυάζει αρμονικά την τυπικότητα του Ξινόμαυρου και του Μerlot. Ένα καταξιωμένο χαρμάνι που συνοδεύει άριστα σχεδόν κάθε γαστρονομική επιλογή.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει ποικιλόμορφη ασβεστώδη και αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.Ειδικότερα, για το Γιανακοχώρι έχουν επιλεχθεί εκείνα τα τεμάχια Ξινόμαυρου και Merlot που εξασφαλίζουν ένα έντονο αρωματικό χαρακτήρα αυτών των ποικιλιών (ελαφριάς σύστασης εδάφη, υψηλή φυλλική επιφάνεια, πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας, αποδόσεις 900-1000kg/στρέμμα). Μόνο το 30% της πρώτης ύλης του Merlot προέρχεται από αμπελοτεμάχια με υψηλή και άρτια φαινολική ωρίμανση.

OΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πρώτη ύλη δέχεται αυστηρό έλεγχο στην τράπεζα διαλογής αφού πρώτα έχει διανυκτερεύσει σε θάλαμο ψύξης. Ακολουθεί μία φάση προζυμωτικής εκχύλισης 3-4 ημερών, στους 10-12°C, σε αντιοξειδωτικό περιβάλλον, για την κάθε ποικιλία χωριστά. Επειδή, ο στόχος αυτού του κρασιού είναι η ανάδειξη του αρωματικού προφίλ των ποικιλιών, οι ράγες οδηγούνται στις δεξαμενές αποβοστρυχωμένες μεν, άσπαστες δε. Επίσης, με εξαίρεση το Merlot μεγάλης φαινολικής περιεκτικότητας που ζυμώνει σε θερμοκρασία 29-30°C, όλη η υπόλοιπη ποσότητα Merlot και Ξινόμαυρο ζυμώνει στους 22°C και παράλληλα το «τράβηγμα» της από τα στέμφυλα γίνεται προ του τέλους της αλκοολικής ζύμωσης.
Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές inox και στη συνέχεια οι οίνοι βάσης μεταγγίζονται σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια (25% αυτών είναι χωρητικότητας 500lit), με ποσοστό νέου ξύλου μόνο 20%. Σημαντικό σημείο για την εξέλιξη του χαρμανιού είναι ότι το «πάντρεμα» των οίνων βάσης γίνεται τον έκτο μήνα της δωδεκάμηνης παλαίωσης στην κάβα.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο αρμονικός συνδυασμός του κοσμοπολίτικου Merlot με το ευγενικό ντόπιο Ξινόμαυρο έδωσε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κρασί υψηλών απαιτήσεων. Το Γιανακοχώρι χαρακτηρίζεται από πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων (σμέουρα), πάνω σε φόντο από νότες ντομάτας. Ο όγκος στο στόμα βασίζεται στο φαινολικό πλούτο που όμως υποστηρίζεται διακριτικά από την οξύτητα. Η γοητεία του κρασιού έγκειται στην έντονη αρωματική επιστροφή που χαρακτηρίζει το τελείωμα του στόματος.

 
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard