close
ΜΑΡΤΙΟΥ
24
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΙΑ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΓΟΛΗΣ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΑ

(0776) Δύο Ελιές Κυρ Γιάννη 3lt

(0776) Δύο Ελιές Κυρ Γιάννη 3lt

Κόκκινα

Ποικιλία: Syrah
ΤΙΜΗ: 79,36
0776
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ Ή ΚΙΒΩΤΙΟΥΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ
 
Bookmark and Share
Προσθήκη στη Wishlist

Μέγεθος: 3lt

Σοδειά : 2009


Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά

Τύπος
Ερυθρός Ξηρός

Κατηγορία
ΠΓΕ Ημαθίας

Προέλευση
Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στο Γιανακοχώρι, και συγκεκριμένα τα τεμάχια 19, 23 και 27 για το Syrah, το Merlot και το Ξινόμαυρο, αντίστοιχα.

Ποικιλιακή σύνθεση
Syrah 60%, Merlot 30%, Ξινόμαυρο 10%

Ωρίμανση
16 μήνες σε βαρέλια 225lt  -περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες.

Δυνατότητα Παλαίωσης
12-15 έτη

 ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει αργιλοασβεστώδη έως αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και κυρίως νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. 

Ειδικότερα, για τις «Δύο Ελιές» επιλέχθηκαν το Syrah που καλλιεργείται στα ελαφριά όξινα εδάφη του τεμαχίου 19, το Merlot που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη  εδάφη του τεμαχίου 23 και το Ξινόμαυρο που καλλιεργείται στα αργιλοασβεστώδη εδάφη του τεμαχίου 27. Όλα τα τεμάχια έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό.  Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 350 έως 400 πρέμνα ανά στρέμμα και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βασικός στόχος του οινοποιού είναι να αναδείξει, καταρχήν, την ιδιαιτερότητα κάθε ποικιλίας στο αμπελοτόπι του κτήματος, και τελικά να δημιουργήσει ένα μοναδικό κρασί «παντρεύοντας» τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.  Ο προσανατολισμός των «Δύο Ελιών» προσδιορίζεται από το φαινολικό όγκο του Merlot, τη βελούδινη επίγευση και το μεσογειακό μπουκέτο του Syrah καθώς και τον αρωματικό χαρακτήρα του Ξινόμαυρου.

Έτσι, μετά την επιλογή των αμπελοτεμαχίων και τον αυστηρό έλεγχο των σταφυλιών στην τράπεζα διαλογής, εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλησης στους 11-12° C, σε αντιοξειδωτικό περιβάλλον, για 5-7 μέρες για την κάθε ποικιλία χωριστά, μια που αυτές έχουν διαφορετική ημερομηνία ωρίμανσης.  Στη συνέχεια, το Merlot ζυμώνει στους 29-30° C  και επιπλέον οδηγείται σε μεταζυμωτική περίοδο θέρμανσης για 3-4 μέρες.  Αντιθέτως, το Syrah ζυμώνει στους 22-24° C και οδηγείται γρήγορα σε νέα βαρέλια προκειμένου να ολοκληρώσει τη μηλογαλακτική ζύμωση.  Το Ξινόμαυρο ζυμώνει στους 22° C  σε ανοιχτές δεξαμενές και ανακυκλώνεται με τη μέθοδο του pigeage, με στόχο την αποφυγή του σπασίματος των κουκουτσιών, που είναι η πηγή των δυσάρεστων τανινών, και το τράβηγμα από τα στέμφυλα γίνεται προ του τέλους της αλκοολικής ζύμωσης.

Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια 225 λ. με ποσοστό νέου ξύλου 30%.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι «Δύο Ελιές» είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός του πικάντικου και «στιβαρού» Syrah, του βελούδινου και αρωματικού Μerlot και του «αρσενικού» και μοναδικού Ξινόμαυρου. 

Οι «Δύο Ελιές» χαρακτηρίζονται από βαθύ σκούρο χρώμα με μώβ ανταύγειες, χαρακτηριστικό ενός νέου και μεγάλου κρασιού.  Στη μύτη υπερισχύει το πυκνό άρωμα μαύρων φρούτων, ελιάς, πιπεριού και βανίλιας Μαδαγασκάρης. Το στόμα  χαρακτηρίζεται από έντονη καλοδομημένη βελούδινη γεύση, τανίνες που δίνουν μια ιδιαίτερη δομή και όγκο, άψογα ισορροπημένη οξύτητα, μακριά επίγευση με τονισμένο το βαρέλι στο στόμα, να αλλάζει με την  ώρα και να δίνει  στη θέση του ένα παχύ πολύπλοκο φρούτο.

Συνολικά, οι «Δύο Ελιές» διακρίνονται για το ισορροπημένο έντονο στόμα, την υψηλή συγκέντρωση γευστικών συστατικών σε αλλεπάλληλα στρώματα και τον αρμονικό συνδυασμό της τυπικότητας των τριών ποικιλιών που το συνθέτουν.  Διακριτικό στη γεύση, χαρακτηρίζεται από ζωντανό «νεύρο», που του δίνει τη δυνατότητα για μακροχρόνια παλαίωση.

 
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard