close
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
24
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΑ, ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΗ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΝΥΣΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΝΙΟΝΙΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ΔΙΟΝΥΣΟΥΛΑ, ΝΥΣΑ, ΝΤΕΝΗΣ, ΝΤΕΝΙΖ, ΣΙΣΣΥ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΑ

(2017) Διάπορος Κυρ Γιάννη 3lt

(2017) Διάπορος Κυρ Γιάννη 3lt

Κόκκινα

Ποικιλία: Ξινόμαυρο
ΤΙΜΗ: 137,16
2017
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΕΜΑΧΙΟΥ Ή ΚΙΒΩΤΙΟΥΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΟΡΑ
 
Bookmark and Share
Προσθήκη στη Wishlist

Μέγεθος: 3lt

Σοδειά : 2009


Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά

Τύπος
Ερυθρός Ξηρός

Κατηγορία
ΠΓΕ Ημαθίας

Προέλευση
Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στο Γιανακοχώρι

Ποικιλιακή σύνθεση
Ξινόμαυρο 87%, Syrah 13%

Ωρίμανση
22 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια 225lit και 6 μήνες αναγωγική παλαίωση στη φιάλη

Δυνατότητα Παλαίωσης
10-12 έτη

Χαρακτήρας
Συμπυκνωμένο γευστικά ερυθρό κρασί. Η μεστότητά του οφείλεται στην επιλογή της πρώτης ύλης, καθώς και στην αναζήτηση νέων τεχνολογικών παρεμβάσεων. Αυτή η γευστική έκφραση Ξινόμαυρου δίνει τη δυνατότητα γαστρονομικών συνδυασμών υψηλής έντασης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος αποτελεί ένα μωσαικό ποικίλων τύπων με μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.

Για τη Διάπορο επιλέγεται το Ξινόμαυρο από την καρδιά του αμπελοτεμαχίου 5. Το έδαφος διαθέτει σημαντική κλίση (20%), ενώ είναι αργιλοπηλώδες με υψηλό ρΗ. Η απόδοση των πρέμνων σε αυτό το τεμάχιο δεν ξεπερνά τα 650 kg/στρ, με το φορτίο να χαρακτηρίζεται από αραιοραγία, μικροραγία και ενίοτε από απουσία γιγάρτων στη ράγα.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην πρώτη ύλη ασκούμε περίοδο προζυμωτικής εκχύλισης 7 ημερών σε θερμοκρασία 12°C και σε πλήρως αντιοξειδωτικό περιβάλλον. Η ζύμωση, η οποία διαρκεί πολλές μέρες (20), εκτελείται κατά 60% σε κλασσικούς οινοποιητές και κατά 40% σε ανοιχτές δεξαμενές εφοδιασμένες με αυτόματο έμβολο pigeage. Η θερμοκρασία της αλκοολικής ζύμωσης συντηρείται στους 26-30°C και σ’αυτά τα επίπεδα παραμένει για μία μεταζυμωτική εκχύλιση 5-7 ημερών.
Η οινοποίηση και εξέλιξη αυτού του χαρμανιού έχει ως στόχο την όσο το δυνατό γρηγορότερη σταθεροποίηση του χρώματος του Ξινόμαυρου καθώς και το «μαλάκωμα» των ταννινών του. Έτσι, η μηλογαλακτική του γίνεται σε 100% καινούρια βαρέλια, ενώ εφαρμόζονται προγράμματα μικροοξυγονώσεων και batonnage. Μετά την πάροδο των πρώτων 6 μηνών από τη γέννηση του κρασιού, το ποσοστό καινούριας ξυλείας θα μειωθεί στο 15-20%.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Από το μπουκέτο που αναδύεται στο ποτήρι, ο γευσιγνώστης συνειδητοποιεί αμέσως την διαφοροποίηση αυτού του Ξινόμαυρου: ώριμα μαύρα φρούτα πολύπλοκα «δεμένα» με τα σημάδια των 22 μηνών παρουσίας της δρυός (μαύρη σοκολάτα, ξανθός καπνός, πιπέρι). Στο στόμα, λαμβάνει γενναιόδωρα τις καλά δομημένες, σμιλευμένες ταννίνες που έχουν ριζώσει σε ένα στρώμα λιπαρότητας.
Η επίγευσή του κρατά σε διέγερση για ώρα τα αισθητήρια της γλώσσας.

 
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard