close
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
24
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΑΣΕΙ:

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ

Καραμελωμένα πλοκάμια χταποδιού

Καραμελωμένα πλοκάμια χταποδιού με κύμινο σε φάβα

Υλικά (για 6 Άτομα)

6 πλοκάμια μέτρια χταποδιού
(Υπάρχουν πακέτα που περιέχουν μόνο πλοκάμια στα καλά Super Market)
2 φλυτζάνια τσαγιού φάβα Σαντορίνης
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μέτριο αγγούρι κομμένο σε μικρούς κύβους
2 φλυτζάνια του καφέ ξύδι
1 ½ φλυτζάνια ελαιόλαδο
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας κύμινο σε κόκκους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
½ φλυτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί
Καραμελωμένα πλοκάμια χταποδιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε τη φάβα και την βάζουμε σε μία κατσαρόλα με το ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 4 φλυτζάνια νερό.
Αφού πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να λιώσει.
Την βγάζουμε από την φωτιά και την βάζουμε στο blenderμαζί με ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, το ένα φλυτζανάκι ξύδι και αλατοπίπερο.
Πολτοποιούμε την φάβα έτσι ώστε να γίνει ένας κρεμώδης σφιχτός πουρές. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι και ενδεχομένως λίγο ξύδι. Διατηρούμε την φάβα ζεστή.

Παράλληλα με την φάβα βάζουμε άλλη μία κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να κάψει και στη συνέχεια βάζουμε τα πλοκάμια χταποδιού, που νωρίτερα έχουμε στραγγίξει καλά, και τα σκεπάζουμε για 3 – 4 λεπτά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τη ζάχαρη, το ξύδι και το κρασί καθώς και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δεν βάζουμε αλάτι – εάν χρειαστεί θα βάλουμε στο τέλος! Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Προσπαθήστε να μην προσθέσετε νερό! Σκεπασμένα σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ½ ώρα τα πλοκάμια θα είναι λουκούμι και επίσης θα υπάρχει μία παχύρρευστη σάλτσα που θα έχει δημιουργηθεί από τα υγρά του χταποδιού το κρασί και το ξύδι.
 
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειαστεί.

Σερβίρουμε σε 6 πιάτα – πρώτα τοποθετούμε την φάβα σαν ένα μικρό λόφο. Βάζουμε επάνω το ένα πλοκάμι χταποδιού περιχύνοντας με την σάλτσα και πασπαλίζουμε τριγύρω με το ψιλοκομμένο αγγούρι.
 
Τι πίνουμε ; Εδώ θα ήθελα να κάνουμε την υπέρβαση και να πιούμε τσίπουρο Τσιλιλή με γλυκάνισο σε θερμοκρασία χώρου

Μην αναπνέεται ….δεχτείτε ευχάριστα την συγκίνηση του contrast που δημιουργείτε από το κύμινο με το γλυκάνισο!!! 
Bookmark and Share
 
ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΜΕ:
(0671) Τσίπουρο Τσιλιλή Με Γλυκάνισο 70cl
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard