close
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΠΑΜΦΙΛΟΣ, ΠΑΜΦΥΛΗ, ΠΑΜΦΙΛΗ, ΣΕΛΕΥΚΟΣ, ΣΕΛΕΥΚΑ, ΣΕΛΕΥΚΗ, ΣΕΛΕΥΚΕΙΑ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΑΣΕΙ:

WINES

Κτήμα Αβαντίς... «Δεν είμαστε ‘μεγάλοι’ είμαστε όμως καλοί..»
29.09.2014

Κτήμα Αβαντίς... «Δεν είμαστε ‘μεγάλοι’ είμαστε όμως καλοί..»

TOTE
Αβαντίς είναι η αρχαία ονομασία της Εύβοιας προερχόμενη από το όνομα των κατοίκων της. Οι Άβαντες ήταν το πρώτο προϊστορικό ελληνικό φύλλο που εγκαταστάθηκε στην Εύβοια, κυρίως γύρω από την Χαλκίδα και την Ερέτρια, μεταξύ 2100 - 1900 π.Χ.
ΤΩΡΑ
Σήμερα, το Κτήμα Αβαντίς είναι ένα boutique οινοποιείο, με πλήθος μεταλλίων από διεθνείς διαγωνισμούς που λειτουργεί με γνώμονα τα πιστεύω των ανθρώπων του.
Την επιμονή στην ποιότητα, την ανάδειξη αρχαίων και νέων γηγενών ή μη ποικιλιών, την έρευνα για τις δυνατότητες του terroir. Όλα τα κρασιά του Κτήματος, παράγονται από ανθρώπους που ζουν μέσα από το κρασί και που μοιράζονται το πάθος και το όραμά τους για την δημιουργία του Μεγάλου κρασιού από την Εύβοια.

Η ιστορία του Κτήματος της οικογένειας Μούντριχα ξεκινάει τον 19ο αιώνα, όταν μία έκταση 100 στρεμμάτων αγοράστηκε από τον Αναστάσιο Μούντριχα κατά την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους.
 
Το 1830 ο προποπάππους του Απόστολου, καλλιεργούσε σταφύλια στην εύφορη πεδιάδα του ποταμού Λήλα και όλη η οικογένεια ζούσε από την παραγωγή των σταφυλιών. Έκτοτε, η οικογένεια συνέχισε την καλλιεργητική παράδοση επάξια, μεταφέροντας την αμπελουργική τεχνική από πατέρα σε γιο και από γενιά σε γενιά.
 
Ο παππούς Απόστολος συμπληρώνοντας την τέχνη της αμπελουργίας με την τέχνη της οινοποίησης, ζύμωνε τα κρασιά της οικογένειας στις υπόγειες δεξαμενές του σπιτιού.
 
Ο πατέρας του Απόστολου, Νικόλαος, αναμπέλωσε μέρος του αγροκτήματος και εμφύσησε στον γιο του την αγάπη για την φύση και τον καρπό της αμπέλου.
 
Η πρώτη οινοποίηση έγινε το 1994 με 3652 φιάλες από τον Απόστολο, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα κατάφερε την πρώτη του παγκόσμια πρωτιά. Το Αβαντίς Δρυός έγινε το πρώτο ελληνικό κρασί στο Βιβλίο Guinness (έκδοση 1998). Ο αδερφός του Απόστολου,  Σπύρος, αρχιτέκτονας, φιλοτέχνησε 1500 χειροποίητα ζωγραφικά θέματα για τον αντίστοιχο αριθμό φιαλών.
 
Οι αμπελώνες του Κτήματος Αβαντίς εκτείνονται από την περιοχή της κεντρικής Εύβοιας στα ανατολικά, το Κρυεκούκι στα δυτικά και την Αταλάντη στα βόρεια.
Το έδαφος ποικίλει από αργιλώδες – αμμοαργιλώδες – πηλώδες – χαλίκι – πέτρα, ανάλογα με την περιοχή ή ακόμα και το αμπελοτόπι.
Το υψόμετρο των αμπελώνων κυμαίνεται μεταξύ 250 – 500 m. σε πεδινές - ημιορεινές αλλά και κάποιες πολύ απότομες πλαγιές που δυσκολεύουν κατά πολύ την καλλιέργεια.
Ποιότητα έναντι της ποσότητας είναι το πιστεύω του Κτήματος.
 
Η συνολική έκταση των αμπελώνων που διαχειρίζεται το Κτήμα αυτή την στιγμή ανέρχεται στα 200 στρέμματα εκ των οποίων εκτός από τους ιδιόκτητους, υπάρχουν και συνεργαζόμενοι αμπελώνες, διατηρώντας πάντα την ποιότητα στην καλλιέργεια των σταφυλιών, που χαρακτηρίζει τα κρασιά Αβαντίς.
Πρόκειται για πολύτιμους συνεργάτες ετών και για συναγωνιστές που με την σκληρή δουλειά, έχουμε όλοι κατακτήσει την Ποιότητα στην καλλιέργεια των σταφυλιών.
 
Το οινοποιείο βρίσκεται 4χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας , στο χωριό Μύτικας ή Αμπέλια , στην καρδιά του Ληλαντίου πεδίου. Διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης με σύγχρονη παραλαβή σταφυλιών, πνευματικό πιεστήριο κλειστού τύπου ψυχόμενο για την διευκόλυνση της κρυοεκχύλισης, χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιητές με ενσωματωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και την crème a la crème των οινοποιητών, τον Γανυμήδη. Χώρο εμφιάλωσης αποτελούμενο από σύγχρονο πλυντήριο φιαλών, γραμμή εμφιάλωσης με σύστημα πλήρωσης κενού με άζωτο, περιστροφική ετικετέζα, υπόγεια κάβα ωρίμανσης των βαρελιών και παλαίωσης των κρασιών και χώρο γευστικής δοκιμής.
Πρόσφατα αποκτήθηκε πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας HACCP (Ανάλυση Επικινδυνότητας Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου), προκειμένου να ελέγχεται το προϊόν απόλυτα από το χωράφι έως το τραπέζι του καταναλωτή.
 

Bookmark and Share
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard