close
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
23
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΜΑΛΑΜΑΤΗ, ΜΑΛΑ, ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ, ΜΑΤΙΝΑ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΑΣΕΙ:

ΟΥΖΟ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ & ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

Τσίπουρο - Ελληνική, αυθεντική, καθαρή απόλαυση.
10.04.2015

Τσίπουρο - Ελληνική, αυθεντική, καθαρή απόλαυση.

Πρωταγωνιστεί στο τραπέζι με καλή παρέα και τους απαραίτητους μεζέδες. Ξέρει να συνοδεύει μικρές και μεγάλες χαρές και ενίοτε και λύπες.
Αποτελεί σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας και του κεράσματος, της πλέον χαρακτηριστικής έκφρασής της.

Ο αυθεντικός του χαρακτήρας, η καθαρή και δυνατή του γεύση καθιστούν το τσίπουρο ένα απόσταγμα ξεχωριστό, ιδιαιτέρως απολαυστικό και άκρως ελληνικό
 
Η πρώτη αναφορά σε απόσταγμα στέμφυλων γίνεται στην Αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο η τέχνη της απόσταξης αναπτύσσεται, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, στις μονές του Αγίου Όρους, στη χερσόνησο του Άθω. Και είναι οι μοναχοί του Αγίου Όρους, που μυούν τους μοναχούς των Μετεώρων στα μυστικά της απόσταξης.
Μυστικά που στη συνέχεια ταξιδεύουν και στις γύρω περιοχές: στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, την υπόλοιπη Θεσσαλία, αλλά και στην Κρήτη καθώς και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.

Αρχικά και για πολλούς αιώνες το τσίπουρο παραγόταν ερασιτεχνικά από τους χωρικούς, ως ένα μέσο αξιοποίησης των στέμφυλων, τα οποία διαφορετικά θα απορρίπτονταν.
Η παραγωγή του γίνονταν σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, παλαιάς τεχνολογίας.
Επιτρεπόταν μικρή εμπορία μέσα στο νομό παραγωγής του και στους όμορους νομούς, πάντα σε χύμα μορφή, αφού κάθε είδους τυποποίηση ήταν απαγορευμένη.

Το 1989, με την αντίστοιχη θέσπιση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα αποστάγματα, επιτρέπεται για πρώτη φορά η παραγωγή και εμφιάλωση τσίπουρου γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της «αποστακτικής» κουλτούρας και έδωσε στο τσίπουρο μία θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα διεθνή αποστάγματα.

Το τσίπουρο, ανάλογα με το αν θα αρωματισθεί με ανηθόλη η όχι διακρίνεται σε α) τσίπουρο με γλυκάνισο και β) τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
 
Το τσίπουρο με γλυκάνισο παράγεται με τη απόσταξη στέμφυλων παρουσία μάραθου και, πιο σπάνια, γλυκάνισου που είναι αρωματικά φυτά με κύρια αρωματική ένωση την ανηθόλη. Στο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο τα στέμφυλα αποστάζονται χωρίς την πρόσθεση μάραθου η γλυκάνισου στον αποστακτήρα.
Έτσι το τσίπουρο παραμένει διαυγές με την πρόσθεση νερού σ’ αυτό.

Αυτό το ξεχωριστό απόσταγμα αποτελεί άξιο πρεσβευτή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές αφού ο κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχύρωσε το προϊόν ως αποκλειστικά ελληνικό.

Και δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό αφού το τσίπουρο αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την κουλτούρα μας, τις ζεστές συνήθειες μας γύρω από το τραπέζι.
Με παρέα, με πιάτα πολλά που πάνε και έρχονται και που θέλουμε πάντα να μοιραζόμαστε, με ήχους δυνατούς από τα πιρούνια και τις καθαρές κουβέντες μας, με τσούγκρισμα των ποτηριών, με ευχές για υγεία πάνω από όλα και με την σκέψη στο τραπέζωμα της επόμενης ημέρας!
 

Bookmark and Share
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ:
(0671) Τσίπουρο Τσιλιλή Με Γλυκάνισο 70cl
(0701) Τσίπουρο Τσιλιλή Χωρίς Γλυκάνισο 70cl
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard