close
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
13
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΑΡΗΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΗΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΑΣ, ΣΤΡΑΤΑΣ, ΣΤΡΑΤΗΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ, ΕΥΣΤΡΑΤΟΥΛΑ, ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ, ΣΤΡΑΤΑ, ΙΟΥΒΕΝΑΛΙΟΣ, ΙΟΥΒΕΝΑΛΙΑ, ΙΟΥΒΕΝΑΛΗΣ, ΓΙΟΥΒΕΝΑΛΗΣ, ΛΟΥΚΑΣ, ΛΟΥΚΙΑ, ΛΟΥΚΙΤΣΑ
Επιλέξτε αν θα πλοηγηθείτε στο eshop μας ως πελάτης:
ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΑΣΕΙ:

WHISKY - WHISKEY

26.08.2013

Malt Whisky: ότι πρέπει να γνωρίζετε

Για την παραγωγή του Malt Whisky απαιτούνται τρία βασικά συστατικά, κριθάρι, νερό και ζύμες.

Τα στάδια της παραγωγής είναι τα ακόλουθα:

Η βυνοποίηση 
Πολύ σημαντική είναι η διαδικασία της βυνοποίησης για την παραγωγή των Malt Whiskies. Αυτό γίνεται γιατί το κριθάρι, ως κύριο συστατικό περιέχει άμυλο και όχι φυσικά σάκχαρα. Η βυνοποίηση είναι ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο μετατρέπεται το άμυλο σε σάκχαρα. Το προιόν το οποίο λαμβάνουμε ως αποτέλεσμα της βυνοποίησης λέγεται «Βυνοποιημένο κριθάρι» η «Βύνη»

Η άλεση
Η βύνη, αλέθεται και μετατρέπεται σε ένα χοντρό άλεσμα που ονομάζεται (grist)

Η σακχαροποίηση
Το αλεσμένο κριθάρι στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδικές ανοξείδωτες δεξαμενές (mash tuns) με διάτρητο δάπεδο και αναμειγνύεται με νερό. Το γλυκό υγρό που στραγγίζει μέσω του διάτρητου δαπέδου ονομάζεται (wort)

Η ζύμωση
Το διάλυμα ζάχαρης μεταφέρεται σε κάδους ζύμωσης (washbacks), μέσα στους οποίους προστίθενται οι ζύμες. Εδώ ξεκινάει η αλκοολική ζύμωση που έχει ως αποτέλεσμα ένα αλκοολούχο διάλυμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (7% - 9%) το οποίο λέγεται έκπλυμα (wash)

Η απόσταξη
Η απόσταξη γίνεται σε χειροποίητους χάλκινους αποστακτήρες (Pot Stills). Η απόσταξη του malt ουίσκι σύμφωνα με την Σκοτσέζικη νομοθεσία γίνεται δύο φορές. Το αποτέλεσμα της δεύτερης απόστταξης ονομάζεται new make spirit και είναι αυτό που  μεταφέρεται για ωρίμαση στα βαρέλια (μέγιστης χωρητικότητας 700 λίτρα) τουλάχιστον για τρία χρόνια όπως ορίζεται από την Σκοτσέζικη νομοθεσία.

Η ωρίμαση
Η παλαίωση του ουίσκι έχει άμεση σχέση με το είδος του βαρελιού. Ορισμένα ουίσκι αποκτούν τέλεια ποιότητα μέσα σε μία δεκαετία, ενώ άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν.

Τα δρύινα βαρέλια επηρεάζουν το χρώμα, τα αρώματα  και τη γεύση κατά την διάρκεια  της ωρίμανσης. Τα αρώματα και η γεύση του ουίσκι επηρεάζονται  από το βαρέλι κατά 60% περίπου. Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για το Σκοτσέζικο ουίσκι, έχουν φιλοξενήσει προηγουμένως άλλα αποστάγματα που συνήθως είναι  Βοurbon Whiskey ή Oloroso Sherry. Το σύνηθες μέγεθος τους είναι 500 λίτρα  Κατά τη διάρκεια της ωρίμασης υπολογίζεται ότι 2% του αποστάγματος, εξατμίζεται ετησίως και αποτελεί το περίφημο «μερίδιο των αγγέλων» 

Bookmark and Share
 
Taste and Cocktail WizardCocktail wizardTaste Wizard
Taste and Cocktail Wizardcocktail wizardtaste wizard